nurulathirawahid.blogspot.com

netizens :)

DILEMA

Assalamualaikum w.b.r

Pagi semua ! Entry hari ini adalah "dilema". Kenapa dilema ek ? Jom zoom in hehe . Actually nak dijadikan cerita aku dah kerja kat sini selama 3 tahun and jap ek counting . Since 1/4/2014 until today 24/08/2017 , 3 tahun dan 3 bulan 24 hari dah ek. Entry sebelum ni aku cakap kerja kalau ada restu dari parents korang confirm akan smooth je jalan dia .

Hmmmm. Memang betul pon smooth . Setiap masalah boleh je selesai even boss aku suka cari pasal . Biasalah kerja under chinese kena tahan pressure . Eh tak jugak la , tapi kerja kat mana-mana pon sama . Cuma cara kita atasi masalah tu je berbeza , whether to take or leave it. Alhamdulillah aku masih bertahan lagi disini. Krik krik.

Tipulah kalau aku cakap tak pernah gedik-gedik apply job lain , by jobstreet ke by email ke, by whatsapp ke , hahahaha semua ada. Ini semua disebabkan bila kita berada dalam keadaan marah , minda kita bertindak diluar kawalan , apa yang kita mahu cuma "baik aku blah dari sini, bukan ada benefit pon:.. Yes and at last i'm still here. 

Dilema yang aku mention kat entry atas tu pulak dari segi persekitaran kerja. Actually kerja kalau banyak takde masalah besar pon bagi aku , cuma ..... hmm . sesiapa yang pernah kerja dengan company ni je yang tahu. Staff kat sini suka bertindak ikut kepala sendiri. Mereka tak cuba untuk memahami keadaan department lain. And department yang selalu kena push ni is "account team".

Aku memang mula dari bawah ,supervisor dulu garang nak mati oi. And usually nama aku mesti naik hahahaha. But thanks to her , i'm in my position now. Banyak benda aku belajar kat sini, dari zero aku dah ada knowledge la jugak dari presenting debtor collection, report, how to communicate with customer and many more. Thanks to Allah for giving me this opportunity. I'm really grateful.

Errr. Nanti free, aku story lagi eh pengalaman kerja kat sini. Dah mula ada yang menjeling haha . Anyeong !

tq sudi singgah. LIKE kalau suka, kalau tak suka diam je :)

Harapan

Assalamualaikum wbr

Haii . Bertemu lagi kita di entry yang berikutnya. Tajuk kalini ialah "harapan". Nampak berat kan ? Hmm . Seperti sedia maklum kalau kita tak bercerita maka orang pon tak akan pernah tahu. Betul tak ?

But , rasa tak salah berkongsi pengalaman untuk dapatkan lagi info extra. Nak dijadikan cerita aku ni friendly. Aku memang senang berkawan dengan semua tak kira peringkat umur. Bukan nak bangga diri, tapi dah memang jenis aku senang untuk bergaul as a friend, adik, akak and so on.

Ada sesetengah pihak menganggap perangai aku ni boleh dikategorikan sebagai gedik.Sebab aku manja . Lol. Dah family aku ajar macam tu, mereka sendiri tak pernah berkasar, tinggi suara melainkan hal-hal tertentu. Hahaa . 

Gedik ke kalau kita hanya berkawan? Habistu kalau aku tak berkawan dengan manusia , takkan nak suruh aku berkawan dengan binatang? 🤣🤣🤣

Actually susah jadi Nurul Athira ni. Orang selalu salah tafsir lalu buat konklusi sendiri. Jadinya aku ambil langkah berjaga-jaga, aku filter perasaan aku dari awal perkenalan. 

Aku bukan nak friendzone , tapi aku mmg akan cakap aku dah ada dia , cuma kami takde sebarang ikatan lagi. Kteowg memang dah break since 5 months ago. So sekarang just aku tahu jodoh ada kita kawen, jodoh takde redha jelah.
Bukan tak berusaha , woi 7 tahun derr aku tunggu dia. Dia ada perangai dia sendiri yang aku rasa family dia pon tak kenal siapa dia. Hehehe. Memang lain lah masa 2 bulan aku totally lost contact dengan dia. Aku cuba bukak hati bagi harapan baru dekat someone new. 

Hahahahaha. Tapi apa aku dapat cuma "harapan". That's why aku cakap lebih baik aku angkat kaki dulu dari orang-orang yang betul dah selesa dengan aku. Aku tak nak dicop sebagai orang yang suka bagi harapan. Aku kalau sayang lillahitaala, aku sayang kau sowang je. 

Jadinya kalau rasa nak berkawan dengan aku , meh ler kita kawan. Tapi cuma kawan je ye. Aku serah jodoh semua pada Allah je. Aku redha sesiapa pon yang bakal hadir in future nanti. Aku fobia nak bukak hati pada orang baru. Aku tak kuatt haha. Mungkin jodoh aku dapat hilangkan fobia aku tu. Keep praying hehe.

Sakit bila berharap. Dan sakit juga bagi harapan kat orang. Nawaitu kalau betul Allah pasti permudahkan. Biarlah orang nak judge kita apa, yang penting.. hanya aku, kau dan Allah je yang tahu. 

Jalann duluuu 🙋🏻🙋🏻🙋🏻

tq sudi singgah. LIKE kalau suka, kalau tak suka diam je :)

 

copyright@athira wahid